Friday, October 1, 2010

bumi pun dah ada kelimumur tau tak

engineer on site : Fazira at Friday, October 01, 2010
Reaction: 
assalamualaikum,

saya ucapkan kepada hadirin dan hadirat sekalian. berdirinya saya di sini adalah untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk alam sekitar yang bersih menjamin kesejahteraan rakyat. sekian terima kasih.

ok siapa sayang alam sekitar dia angkat bontot? 
tengok. tak da siapa pun yang sayang alam sekitar sebab tak ada sorang pon yang bangun (termasuk si penaip). betul ke kita sayang alam sekitar kita? ke kita tak peduli pon? kita selalu ke buang sampah dalam tong sampah? atau pon buat2 jatuh kan kertas gula2 atau plastik keropok dalam longkang lepas tu jalan laju2 meninggal kan lokasi kejadian? yela sebab DBKL kan ada tiap2 hujung minggu hari ahad pukul 9.43pagi lalu depan rumah kita kutip sampah dan tolong sapu sampah kat tepi2 jalan. dulu aku pon selalu buang sampah merata2 (harap2 tak ada org DBKL baca ni dan saman aku plak) tapi tu dulu la masa tu tak period pon lagi. alah orang biasa2 kate tak matang lagikan. sebab rasa macam malas ja nak pegi angkat tudung ariani tong sampah lalu membuang sampah ke dalam nya sebab dulu pikir geli nak pegang tudung smapah tu 
(bengong tul -__-!)

tapi sekarang ni tengok la makin banyak sampah sarap di tempat2 awam. tengok orang selamberrrr badak afrika je campak sampah merata. da macam pertandingan pulak sape campak paling jauh die menang (selalu nya orang dalam kete yang buat perangai macam ni)
kalau dalam kete tu at least orang tak nampak siapa yang buangkan ni ade orang yang tengah jalan selumberr lagi buang air kotak la plastik la. sambil jalan pulak tu. memang hebat la. nanti kalau jumpe orang macam ni nak mintak autograf la lepas tu cuak acid kat muka dia. walaupun aku dulu jahat buang sampah merata2 tapi sekarang aku da insaf. haa kome (ganti nama untuk korang dalam loghat perak) bile lagi?

jangan nanti satu masa piut(anak kepada cucu..paham tak? tak paham sudah) neil armstrong pegi bulan nampak bumi dari bulan macam da ade kelimumur sebab sampah da penuh satu bumi.
lepas tu jadi la macam cite WALL E.
haa tak tau la tu cite WALL E macam mana. tak tau sudah. yang pasti die bukan cite pasal dinding rumah kau yang dibuat dari pokok nibung tu.

kesan kalau da tak de kesedaran sivik dalam diri tu :



haa ni bukan gambar orang tengah main explorace lepas tu cari barang yang di sorok kan untuk di bawa ke check point seterusnya.
sebnanye mamat ni tengah cari sampah yang boleh dikitar semula. dan die tu ade atas perahu dalam sungai ye bukan die tu gile pegi tarik perahu atas longgokan sampah atas darat pastu belakon macam takut lepas kalo terjatuh.
ni gambar kat sungai Citarum, Indonesia yang dah tak harum sebab da penuh dengan sampah sahrap. dan ia dah jadi sungai tercemar kat dunia. taniah Indonesia anda menang. aku rasa sungai ni patut tuka nama jadi sungai Citasuk sebab busuk. tak pun sungai Citaik.


haa cari-cari lagi. saya putar halim.


in addition, cewah sungai ni masih diguna kan untuk keperluan harian termasuk la untuk minum dan mandi dan gosok gigi dan makan. da berak2 buang sampah dalam tu pastu guna balik. tergamak diorang!! da hilang akal ke? (mood : emo)

ee sumpah nak termuntah.



hai saya baru lepas muntah. selamat bertemu kembali.

so? da insap ke belom?ke tiba2 rasa tercabar dan berkobar2  nak feat Indonesia nak gak jadi sungai tercemar?

kalo rasa macam tu gi bunuh diri sekarang.

k la nak sambung muntah balik.
bye.



0 technicians in charge:

CLICK IT!

 

Fazira Kadir Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei